Såhär går det 2010!

2009 har gett oss lite mer innebandyhistoria att blicka tillbaka på med bland annat ett SM-guld till AIK och Balrog, ett VM-Guld till svenska damerna och framförallt Niklas Jihdes avslut på en enormt fin karriär i Globen. Fast nu står 2010 runt hörnet och vill ta fart och jag tänkte nu säga redan hur serier och slutspel kommer gå, får se om ja får rätt eller fel.

Dagens inlägg innehåller:

  • SSL slutar såhär
  • SM-medaljörerna på herrsidan
  • Div.1 Norra slutar såhär
  • Hammarby avancemang till Allsvenskan eller ej
  • De 5 största ögonblicken 2009


(från försäsongen 2009)

 


Svenska Superligan kommer att se ut såhär efter att serien är färdigspelad
  1. AIK
  2. Storvreta
  3. CaperioTäby
  4. Helsingborg
  5. Pixbo
  6. Warberg
  7. Balrog
  8. Dalen                     
  9. Falun
  10. Sirius
  11. Umeå
  12. Tyresö Trollbäcken  
  13. Västerås                   
  14. Järfälla

Västerås kommer få det tufft i kvalet och kommer också åka ner till den nya Allsvenskan medans Tyresö håller sig kvar med ett hårstrå. 


SM- Medaljörerna på herrsidan kommer att bli ganska väntade tror jag. De fyra storlagen kommer att ta dessa medaljerna som det rör sig om, men hur? Jo, jag tror det ser ut på följande sett:

1: AIK
2: Storvreta
3: Warberg och CaperioTäby

Div.1 Norra slutar såhär:

  1. FBC Uppsala  
  2. Mora
  3. Gävle
  4. Granlo
  5. Handen
  6. Hagunda
  7. Odelberg       
  8. Tullinge
  9. Örnsköldsvik  
  10. Sandåkern
  11. Alba
  12. Ersboda

Uppsala kommer att ta hem denna serien med kanske 7-8poäng tillslut och tror att det blir tajt mellan lag 5 och 8 i serien. Örnsköldsvik får det tufft i ett kval medans Tullinges rutin kommer att hjälpa dom till Allsvenskan.


Då var det dags att tippa Uppstickaren Hammarby som ska ni SSL på 1000dagar. Nu har man verkligen chansen att hoppa två steg med ett hopp, seger i div.2 och vinst i ett kval mot något div.1lag så är man i Allsvenskan.
Jag tror att Hammary kommer finnas i Allsvenskan nästa år, men undrar bara på vilkas bekostnad?

De 5 största ögonblicken 2009:

  1. Niklas Jihdes farväl i Globen efter en lång och makalös karriär. Att få sätta första och sista bollen i finalen är bara ett perfekt sett att ta ett sm-guld på och det mest magiska drömslutet en karriär kan få.
  2. Arenamatcherna är ett helt underbart sätt att hålla fram innebandyn i Sverige. Fortsätt med detta eftersom det skapar sån skön stämning och kännsla. Kanske dags för Tyresö och Handen att göra något sånt tillsammans. Till exempel Handen - Tullinge som första match sen Tyresö - AIK och då hyra en Hockeyhall med plats för 3000-4000 och försöka sälja ut hela arenan. Vore galet skoj!
  3. Bojkotten av Eropacupen, jag måste säga att det är larvigt att ha en sådan cup eftersom att nivåerna är så sjukt olika på lagen som är med. Samma sak med VM, men man måste ju ha ett VM... Det går inte annars. Men där emot tycker jag att det är dags att införa SVENSKA CUPEN, där ALLA seniorlag har chansen att anmäla sig. De lägst rankade lagen börjar tidigare och sedan hoppar de lite bättre in senare och senare.. Exakt som Svenska Cupen i fotboll... På så sätt kommer det bli mycket pengar i anmälningsavgifter och det kommer skapa en annan tävlingsvilja och publikdragning när ett lag från Div.4 helt plötsligt ska möta ett Div.1 eller SSL-lag osv. Skulle inte alls vara omöjligt med ett div.2 lag mot SSL lag i finalen. Sen hyr man Hovet och gör en bronsmatch och en final där och säljer slut hela arenan. Något att tänka på förbundet ??
  4. Svenska damernas VM-guld på hemmaplan inför ett jublande ABB-arena med mycket folk. Kul att se faktiskt, men mindre bra innebandy.
  5. Fredrik Holtz vinner poängligan på mer antal gjorda mål före Martin Emanuelsson. Riktigt start för att spela i ett lag som åkte ur SSL i kvalen.


Nu är det bara för mig att önska er alla ett gott nytt år och hoppas att vi ses igen 2010!
// Mackan


Aktuella händelser

Igår tog jag upp en del ämnen som var aktuella den senaste veckan men idag tänkte jag ta upp andra aktuella händelser som är lite äldre. En del som kretsar kring Balrong och Hammarby, men även om spelare som gjort succé  förbundsserierna.

I dagens inlägg:

  • Mikael Karlssons att vara eller inte vara kvar
  • Jonathan Rahmqvist och Patrik Svensson i Granlo
  • Andreas Johansson i Vänersborg
  • Innebandymagazinets tävlingar

Årets snackis i svenskinnebandy har absolut varit kring Balrog och Hammarby som inte kunnat enas om vart Mikael Karlsson ska spela denna säsong. Kan tycka att det är lite patetiskt men eftersom att det antagligen är så mycket som man inte vet kring detta så är det svårt att säga vad som egenltigen är sagt i Karlssons kontrakt eller vad som sägs mellan Balrog och Hammarby. En sak är säker, detta har ingen av klubbarna tjänat på eftersom att Balrog tappat en dimension i sitt spel utan Mikael Karlsson på plan och att Hammarby lagt ner tid på att försöka få över honom.
Nu är visserligen Karlsson tillbaka i Balrogtröjan och kanske inte haft världens bästa start. Dock har han inte spelat på flera månader så det tar väl någon vecka till innan han är tillbaka på riktigt. Fast han har ändå gjort 2+4 på 3matcher vilket är imponerande av en kille som inte spelat på länge. Ska bli intressant att se vad han kan ställa till med när det närmar sig slutspel nu när han inte alls känns som samma diva som han var under AIK-tiden. På AIK-tiden så var det faktiskt inte mycket som jag gillade kring Micke Karlsson och det har följt mig ända tills iår då han inte alls känns som samma spelare som då. Kanske är det för att han aa, jag vet faktiskt inte men han har förändrats till något bättre och nu ser jag gärna Balrogmatcher på tv utan att irritera mig på honom. MEN det finns andra sakar man irriterar sig på hos Balrog men det kan vi ta en annan gång.


Jonathan Rahmqvist Granlo har öst in mål i Div.1 Norra och ligger nu 2a i poängligan med sina 42p på 13matcher (36+6). Ganska imponerande att göra så pass mycket mål på bara 13matcher, men nu är det mycet tack vare hans kedjekollega Patrik Svensson som ligger bakom Rahmqvist framgång. Patrik har på 13matcher gjort 45p (7+38) och gör nästan alla assister till Rahmqvist, så det är Patrik Svensson som är det stora utropstecknet i Div.1 Norra denna säsong.
I Div.2 Västra Götaland hittar vi en spelare som måste uppmärksammas igen. Har tagit upp honom för ett år sen eller något liknande men nu har jag hittat statistik på honom som måste slå alla rekord. Han heter Andreas Johansson och spelar för tillfället i Vänersborg och har i år gjort 45p på 11 matcher och det är imponernade. MEN det är inte det som är det som man imponeras mest av när det gäller honom.

Anders Johanssons statistik sedan säsongen 06/07 är helt fantastisk, se bara här nedan:

09-10 Herrar Div. 2 Västra Götaland IBK Vänersborg  11   17   28    45  0              
08-09 Herrar Division 2 Västra Götaland IBK Vänersborg 15 21 22 43  2              
08-09 Herrar Division 1 Södra FBC Göteborg 7 13 7 20 4              
07-08 Herr 3 IBK Vänersborg 10 34 34 68 0              
07-08 Herrar Division 1 Södra IBF Älvstranden 8 11 14 25 0              
07-08 LIGACUPEN Grupp B IBF Älvstranden 3 3 3 6 0              
07-08 Herrar Kval Div 2 Vänersborg - Hovsta IBK Vänersborg 2 6 3 9 2              
06-07 Herrar Kval Div 2 Munka Ljungby - IBK Vänersborg IBK Vänersborg 2 4 7 11 4              

Alltså: 58matcher 109mål, 118ass och totalt 227poäng. Han har ett snitt på 3,91poäng per match. IMPONERANDE!


 

Sen har jag deltagit i så gott som ALLA innebandymagazinets tävlingar och aldrig lyckats vunnit. Jag har haft ALLA rätt varje gång men ändå aldrig lyckats vinna, börjar bli irriterad faktiskt. haha!

// Mackan

Återuppstart

Mycket på tryckningar från olika håll under ett par veckor / månaders som har fått mig på rätt spår igen för att ta upp bloggandet om innebandyvärlden. Nu får vi bara hoppas att det är något som kommer hålla i sig ett tag så att jag inte tappr gnistan igen.

En hel del har hänt sen jag slutade upp med bloggandet och känns dumt att ge sig på alla ämnen på en gång så tänker faktiskt hoppa på de ämnen som är lite färskare. 
Detta kommer att tas upp i dagens blogg:

  • Balrog får stor stryk, någon dag senare vinner dom med 10-0 mot samma lag.
  • Kim Nilsson har gått in på min topp 5 lista i världen
  • Storvreta kan om dom vill
  • Höstens femma i Div.1 Norra
  • Höstens femma i SSL
  • Warberg är bleka och har tappat stjärnglansen
  • Det ryktas om
  • Mitt straffmål mot Alba i Div.1 Norra

Om vi då ska börja med de helt osannolika resultaten under mellandagarna mellan Balrog - Falun och Helsingborg - Järfälla. Jag satt uppe i Uppsala och såg på Storvreta - AIK i Fyrishov när vi fick höra att Helsingborg totalförnedrat Järfälla på hemmaplan med hela 9-0. Men senare fick man höra något ännu mer sjukt, Balrog som någon dag tidigare varit uppe och fått stryk med tvåsiffrigt mot Falun tog sin revansch genom att 10-0 besegra samma Falun på hemmaplan. Hur kan det här egenltigen hända?
Jag tror att allt handlar om motivation och dagsform. Eftersom att Balrog var sjukt revanschsugna efter nederlaget på bortaplan och att Falun kanske kände att de skulle bli lika enkelt igen borde ha gett Balrog ett litet förspring mentalt. Sen att Balrog verkligen vill göra mål från början kanske speglar att dom tog sina chanser medans Falun vart frusstrerade och hade en enorm oskärpa i avsluten.
Starkt Balrog, mindre bra Falun!


När jag satt uppe i Uppsala med ögonen på Storvreta - AIK så såg jag bara en spelare på planen i AIK, Kim Nilsson. Har inte riktigt förstått att han är så enormt bra som han är förens nu senaste matcherna. Om det är någon som ska kunna slå Mika Kohonens poängrekord från Balrogtiden på strax över 100p i högstaligan så är det nog denna 88a från Öland. Nu skulle det vara så att om Kim spelade ALLA powerplay i AIK istället för typ var fjärde eller femte så skulle han redan varit över 50p hävdar jag.
Kim Nilsson har absolut tagit sig in på min egna topp 5 lista på spelare i världen:


1. Mika Kohonen, Finland
2. Fredrik Djurling, Sverige
3. Karl Johan Nilsson, Sverige
4. Kim Nilsson, Sverige
5. Hannes Öhman, Finland

Som ni kanske sett är det bara spelare från Storvreta och AIK, men just nu är det inte många som konkurerar med dom. Vissa säger Magnus Svensson men han har absolut inte varit av samma klass som tidigare säsongen inte heller Ricki Hyvärinen från Caperiotäby har varit av samma klass som förra året.
Dock finns det några bubblare på listan och skulle då vilja nämna spelare som Emanuel Antener (Schweiz). Juha Kivilehto (Finland), Rasmus Sundstedt (Sverige), Ketil Kronberg (Norge) och Henrik Stenberg (Sverige).
Med Spelare som Mika Kohonen, Hannes Öhman, Mattias Samuelsson och Henrik Stenberg i laget och med en bra målvakt i Viktor Klintsten är Storvreta absolut en av de stora favoriterna till guldet. Dock vart man sönderkörda av AIK i solnahallen tidigare i veckan som var men man tog snabb revansch genom att vinna med två siffrigt inför 2500åskådare i Fyrishov. En spelare som Kohonen behöver bara röra bollen 5ggr på en match och då har han gjort 5assister, ungefär så känns det. Årets upplaga av Storvreta är absolut det bästa dom någonsin satt på benen. Stefan Forsman har lyckats med sitt lagbygge och det ska bli oerhört spännande att följa Storvreta i slutspelet om någon månad.
Höstens femmor håller innebandymagazinet på att sätta ihop och jag tror att jag ska göra min egna höstens femma i Div.1 Norra och i SSL.

Superligans lag, hösten 09
Mv: Viktor Klintsten, Storvreta
Ba: Rasmus Sundstedt, Caperiotäby
Ba: Juha Kivilehto, Helsingborg
Fw: Fredrik Djurling, AIK
Fw: Kim Nilsson, AIK
Fw: Mika Kohonen, Storvreta

Div.1 Norras lag, hösten 09
Mv: Andreas Enström, Handen
Ba: Robin Carlsson, FBC Uppsala
Ba: Johan Tomth, Mora
Fw: Patrik Svensson, Granlo
Fw: Jonathan Ramqvist, Granlo
Fw: Bobby Edberg, Mora
Warberg har helt tappat stinget och börjar nu tappa stjärnglansen. Detta kommer sig eftersom att Eskilinen inte alls är på högsta nivå längre, Stål Mange Svensson har varit blek och Emanuelsson inte heller uppnått samma klass som förra året. Warberg kan lika gärna åka ut redan i kvartsfinalen iår och är inte topp 4 längre i sverige enligt mig.  Före Warberg i min lista för Sveriges bästa innebandylag har vi AIK, Storvreta, Caperiotäby, Helsingborg. Helsingborg och Warberg är enligt mig likvärdiga men att FCH är påväg frammåt medans WIC är påväg ner.
Dags för tränarbyte i Warberg och dessutom ska man sluta upp med att ta tillbaka "Bult" efter varje halva säsong som går.

Det ryktas om...
...att vinterkräksjukan spritt sig till AIK-lägret och först ut är Cristoffer Svanemar.
...att Kimmo Eskilinen är bänkad i Warberg men skyller på en fejkad knäskada.
...att spelare i Hammarby har sagt att antingen sparkar man Kevin Björkström annars skulle de ruttinerade spelarna själva sluta.




// Mackan

 


RSS 2.0